Klubbmöte 220311 med Ulrik Bergman om att arbete i Riksdagen

söndag 13 mars 2022

Lars Lyrvall



Att arbeta i Riksdagen.

 

Med kort varsel ställde Ulrik Bergman upp som föredragshållare då biskop Mikael Mogren insjuknat i covid.

 

Ulrik har under några månader i vinter vikarierat för Carl-Oskar Bohlin som riksdagsman. Det blev först en presentation av Sveriges Riksdag, vars uppgift bl.a. är att besluta om skatter, statsbudget, stifta lagar och bestämma i utrikespolitiska och EU-frågor.

 

Riksdagshuset är bara en av många byggnader i ett stort komplex. De är sammanflätade genom underjordiska gångar. 

Riksdagsåret börjar i september och varje månad har sina debatter och beslut.

Arbetsveckorna är också tydligt indelade med utskottsarbeten, debatter och omröstningar. Måndagarna är vikta för arbete i den egna valkretsen.  Alla ärenden måste beredas i något av de 15 utskotten.

Före omröstningarna ljuder en signal i huset och då gäller det att hinna på plats och rösta rätt.  Som hjälp har partierna riktkarlar som visar tummen upp eller ner för ja eller nej. Drar hen över huvudet skall man avstå att rösta.

 

Under sitt riksdagsvikariat har Ulrik varit mycket aktiv och skrivit 6 interpellationer med Dalaanknytning. Det har bl.a handlat om vetorätt för vindkraft, renoveringsbehov av VA-näten, upprustning av RV70 Särnaheden-Idre, ökat småhusbyggande och Lantmäteriets effektivitet. ”Det hänger på det egna ansvaret att få något gjort”, sade han

Den korta riksdagssejouren har gett honom mersmak.

 

Tack Ulrik för en intressant och informativ berättelse från vår högsta beslutande församling.

 

Veckobrevskrivare

Lars Lyrvall