(Digitalt) Klubbmöte med Eric Stein om mousserande viner

måndag 8 mars 2021

Kristina Hagberg




 

 

Mousserande vin, volym- eller kvalitetsbubbel

Dagens föredragshållare Eric Stein, medlem i vinskribenternas förening, gav oss en inblick i de mousserade vinernas värld. 

 

Eric beskrev skillnader mellan volymproducerade viner och kvalitetsviner. Volymproducerade viner karakteriseras av att de är relativt billiga, sötare, fruktigare och ofta har glättiga förpackningar och lustiga namn. Volymproducenter odlar inte mycket druvor själva och nöjer sig med 9 månaders lagring. Man använder tankmetoden och tillsätter ganska mycket socker. 

Några exempel på dessa drycker är Proseco Doc och Asti Spumante. 

 

En kvalitetsproducent har ett annat fokus som ofta startar i egen vingård, ofta med ekologisk inriktning. Druvorna skördas i rätt tid och druvorna pressas sedan och jäses till torrt basvin. De lagras betydligt längre än 9 månader och lagras även en andra gång på flaska under något år. På detta sätt utvecklas en brödighet i doft och oxiderad mognad. 

 

För att se kvalitetsskillnader på vad som är i flaskan kan man titta på korkmärkningen, de runda ”medaljen” överst på korken. Leta efter grönt eller svart. Ljusare märke visar på kortare lagrings-tid och sämre kvalitet. 

 

Eric avslutade presentationen med några mousserande vintips på Systembolaget:

7904 Cava Privat Reserva 120kr
92682 Corpinnat Gramona Imperial 219kr 

77806 Corpinnat Torello Special Edition 2013 193kr 

7725 Clotilde Davenne Crémant Brut Extra 150kr 

 

Veckobrevskrivare

Kristina Hagberg