Digitalt Klubbmöte 210219 med Erik Gatu om Polisens arbete med Tjärna Ängar

söndag 21 februari 2021

Patrik Lindström




Polisens arbete med Tjärna ängar 

Stadsdelen Tjärna ängar i Borlänge klassas i den nationella klassningen som ett ”Riskområde” Det är den mellersta graden i en tregradig klassning där den lägsta klassen är ”Utsatt område” och den högsta klassen är ”särskilt utsatt område”. Klassningen som utförs med hjälp av 80 st detaljfrågor, uppdateras löpande, men Erik tror att Tjärna ängar kommer att ha kvar sin klassning ännu ett tag. Klassningen ser Erik som ett verktyg för att se var resurserna behövs. 

Lokalt arbetar polisen med kommunen, Tunabyggen och högskolan med flera, i ett samarbete som heter ”EST”, Effektiv samordning för trygghet. Man träffas varje vecka och gör en bedömning av läget i området. Läget får sedan en grön, gul eller röd flagga. Under vintern har man bedömt läget som grönt. Vi har haft vädret med oss menar Erik, då kylan har en dämpande effekt på brottsligheten. Hösten 2020 var läget rött då ett antal våldsbrott begicks med attacker på tidningsbud och stenkastning på polisen. 

Lite överraskande är det då att antalet anmälda brott har minskat något de senaste åren, 2017 anmäldes 453 brott, idag är siffran 422 anmälda brott. Men Erik misstänker att inte alla brott anmäls utan görs upp mellan släkten i ett parallellt rättssystem. Något som man även ser nationellt. 

Området präglas av trångboddhet. Runt 3500 personer är folkbokförda på Tjärna ängar, men man tror att det kan vara dubbelt så många som bor i området. Många av lägenheterna har bara har 2-3 rum men kan vara hem åt familjer med 5 barn. Detta påverkar i sin tur barnens resultat i skolan då det är svårt att få studiero i hemmet. Så även skolan har ett svårt uppdrag. Det är ett samspel mellan olika aktörer där mycket ligger utanför polisens uppdrag menar Erik. T.ex. är det viktigt att verksamheten på fritidsgården fungerar bra, så ungdomarna har någonstans att träffas då det kan vara svårt att umgås hemma hos varandra. 

Vad polisen har gjort är att de har startat en särskild områdesgrupp, en chef och åtta poliser med ett tydligt uppdrag att vara gränssättande, ”det ska vara jobbigt att begå brott” förklarar Erik.
Områdespolisen har även i uppdrag att vara kommunikativa och ha en dialog med de boende. Att knacka dörr och förklara sitt arbete. Det dämpar oron i området säger Erik. Erik ser på polisens arbete i området som något långvarigt. Det är var erfarenheten säger. 

Polisen har idag 2 stycken kameror i området kring Tjärna centrum. Kamerorna har bra upplösning och sparar allt i 62 dagar, så polisen i efterhand kan gå in och se vad som har hänt. Ytterligare 4 st kameror kommer att sättas upp i området mellan Klöverstigen och Kornstigen vid äldreboendet. Erik hoppas på ännu fler kameror, men som så mycket annat är det en kostnadsfråga. 

Veckobrevskrivare 

Patrik Lindström