Klubbmöte 201030 med Daniel Banck om Försvarsmakten i Dalarna

lördag 31 oktober 2020

P-O Forsström



Försvarsmakten i Dalarna

 

År 2022 skall ett återinrättat regemente i Falun I13 vara på plats. Försvarsminister Peter Hultqvist informerade om detta i veckan. Överstelöjtnant Daniel Banck besvarade utmaningen från försvarsministern. Absolut, skall vi klara detta. Intresset regionalt och lokalt har varit stort. Inte minst var lokalpolitiker med kommunalrådet Joakim Stark tillhört entusiasterna.

 

Framtiden ser ljus ut för det nya regementet. Överstelöjtnant Daniel Banck menar att det kommer att bli ett modernt regemente. Jämlikhet mellan könen kommer att eftersträvas. Till de utbildningar som de nu genomför, är en stor del kvinnor som går på en befälsutbildning i Falun. Det nya regementet skall ha förankring i bygden. Nu kommer många av rekryterna från städer i Mälardalen. Ungdomar från landsbygden, pojkar och flickor, saknas bland rekryterna. Det behövs kunskaper som landsbygdsungdomar besitter. Som är vana att vara problemlösare när det har ett problem. Som själva klurar över hur man bäst löser en uppgift. Ungdomar som kan laga en traktor eller sparka på en självbindare så den går igång.

 

Det nya regementet skall vara ett folkförsvar. Under en tid när värnplikten hade lagts ner och inga ungdomar rekryterades som värnpliktiga fick vi en yrkes-arme med anställda värnpliktiga. Nu är tongångarna att vi skall ha ett folkförsvar.  I Dalarna fyller varje år cirka 1000 till 1200 ungdomar 18 år. En femtedel av dem cirka 250 skall rekryteras år 2022.  En förutsättning för ett nyinrättat regemente i Falun, är att den proposition som kommer att ligga på riksdagens bord, går igenom.  Resultatet av propositionen blir att resurserna till försvarsmakten kommer att dubbleras, totalförsvaret inklusive militär- och civilförsvar. Inom civilförsvaret kommer också en upprustning att ske. Områden som glömts bort som att bygga skyddsrum eller att varje medborgare skall kunna ha en egen gasmask kommer att åtgärdas.

 

Hur ser då förutsättningarna ut för att återinrätta ett regemente?

Överstelöjtnant Daniel Banck menar att förutsättningarna är mycket  goda. År 2022 skall 250 värnpliktiga ha husrum. En byggnad i Högbo anses kunna rustas och fylla de krav som försvarsmakten kan kräva. Övningsfältet i Falun ligger nära Högbo och skulle kunna passa in. När det gäller övningar där kraftiga pjäser och ammunition behöver användas, så är ett samarbete med skjutfältet i Älvdalen en naturlig partner. I nuläget administreras skjutfältet av P4 i Skövde. På sikt kommer I 13 att kunna ta över ansvaret för Älvdalen.

 

När det gäller demografi, är det viktigt i ett kommande försvar att det finns människor med olika bakgrunder. För att kunna göra värnplikt måste en  person vara svensk medborgare. Att göra värnplikt har alltid setts som en merit. Att kunna passa tider och vara noggrann i 8 till 10 månader i sträck är alltid erfarenheter som uppskattas av en arbetsgivare.

 

I sin presentation av sig själv berättade han att han inte tyckte om sport, utom judo förstås. I sin ungdom var han intresserad av judo och kunde berätta att han hade blivit nedbrottad av vår president Agneta Nyvall, som är en mycket kompetent judoinstruktör. Efter Daniels anförande ville många ställa frågor.

 

 

Veckobrevskrivare

Per-Olof Forsström