Klubbmöte 200228 med Mats Åberg om hur man gör korsord

söndag 1 mars 2020

Ramon Wåhlin



Hur man gör korsord

 

Att lösa korsord är populärt. Och nyttigt. Man kan lära sig något då man löser korsord. Och man gymnastiserar hjärnan.

Mats Åberg finner nöje i ord, i språk. Han får ett korsord publicerat i Falu Kuriren. Året är 1991. Därefter har det blivit många publicerade alster. 

 

Vad är då ett korsord? Ord i kors. Oftast en grafisk gestaltning med vertikala kolumner och horisontella rader uppbyggda av rutor, vilka utgör platsen för bokstäver. Det går att skapa korsord med en enda ruta. Det går att skapa korsord med hur många rutor som helst. Rollerna är Skrivare och Läsare/Lösare.

Kortfattat tolkat: En utgångspunkt är fenomenet att Ordet X ger associationerna Y. Presentera en eller några associationer av Y. Jag som läsare/korsordslösare skall lista ut vad X kan vara. X skall passa vissa rutor och bilda ord i korsordsstrukturen. 

 

Spännande med Ordflätning. 

Det finns många typer av korsord. Korsord är också något mycket visuellt. Hur ”går” bokstavskedjorna på tidningens sidor? Riktningarna vertikalt och horisontellt är ofta tydliga. Och hur tänker vi? En kort berättelse: ”En förfärligt lång duk.” Vi funderar. Och så kommer en lösning, en ny berättelse: ”Hundrameterslöpare”. Innebördssvängningen kan komma snabbt.

Vi får också se exempel på ett korsord för dyslektiker. 

 

Tre faser i konstruktionsarbetet.

 

Flätningen

Språklig fantasi och finurlighet kommer väl till pass. Alfabetets bokstäver är en samling grundstenar, som placeras i olika ordningar. Ord skapas. Hit och dit styrda av skiftande innebörder, konstruktörens berättelsekonst. 

Nycklarna

Regler för konstruktioner av ordkorsandet. Olika svårighetsgrader. Olika målgrupper. Det skall vara roligt att lösa ett korsord.

Böcker kommer ibland till hjälp. Till exempel Svenska Akademiens Ordlista, SAOL. Synonymordböcker. Specialiserade korsordsböcker. Det finns en ”Baklängesordbok”. Korsord signeras av konstruktören. 

Renskrift

Från skissen renskrives korsordet. Därefter sker publicering.

 

Mats ger oss flera intressanta och roliga exempel på korsordslösningar. De stimulerar till att ge sig ut i ordsvängen, finna kopplingar mellan uttryck och innehåll. Vilken skön oändlighet!

 

Tack Mats Åberg för ett mycket givande föredrag!

 

Veckobrevskrivare

Ramon Wåhlin