2018-10-04 Kvällsmöte hos Sahlin Brygghus

lördag 6 oktober 2018

Patrik Lindström



Erik Sahlin, son till vår egen Gunnar Sahlin, driver Sahlins Brygghus på gården som mest är känd för sina strutsar. Men kanske kommer det att ändras när en större allmänhet får smak för den goda öl som produceras på gården. Just att nå ut till konsumenterna är något som ofta kommer upp i diskussionen under kvällen, för även ett bryggeri är ett företag som måste gå med vinst och det räcker inte med att sälja någon enstaka flaska. Eriks förhoppning är att sälja 20.000 liter öl under 2019. Idag finns bryggeriets ölsorter på systembolaget i Borlänge, men för att komma in med sitt sortiment på andra systembolag måste det finnas en efterfrågan. Något som Erik påpekar är ett stort problem, för finns man inte på systembolaget såär det svårt att fåfolk att upptäcka ölen. Förhoppningen finns också om att det snart ska gå att bedriva gårdsförsäljning, något som riksdagen har beslutat om. 

Erik började med att lära sig brygga öl på VLB i Berlin, ett brygginstitut där man lär sig brygga enligt de gamla tyska traditionerna. 2014 började sedan den långa vägen med att på egen hand få fram ett duglig öl. Det är många tusen liter som vi har fått hälla bort berättar Erik men menar att det är så man lär sig. 

Erik visar oss runt i lokalerna och visar särskilt upp tapplinan. Många småbryggerier tappar upp ölen för hand, men det medför att hållbarheten endast blir några veckor, medan Eriks öl som tappas upp maskinellt får en hållbarhet på 7-8 månader.

De ölsorter som Erik har idag är; Rommeheds Lageröl, American IPA, Manges IPA, Trippel, Pilsner 4,9% och snart även Rommeheds Vinterlager. Storsäljaren är Rommeheds Lageröl som tidigare bryggdes av Robert Markus på Rommehedslägret. Etiketten har fått ett mer modernt utseende men pryds fortfarande av Rommehedslägret.

Efter rundvandringen fick vi sätta oss vid bordet där en matig macka dukades fram, men det som alla väntat mest på är ölen. Tre sorter får vi smaka på och många uttrycker sin förtjusning över smakerna. 

Vi önskar Erik och Gunnar lycka till med Bryggeriet. 

Veckobrevskrivare

Patrik Lindström