2018-04-20 Erik Gatu om det Brottsförebyggande arbetet

lördag 21 april 2018

Ramon Wåhlin



Erik Gatu poängterade vikten av samverkan mellan polis, olika myndigheter, kommunal verksamhet, religiösa och informella ledare samt grannar i det brottsförebyggande arbetet.

Erik Gatu arbetar som kommunpolis och samordnare mellan de tre kommunerna Gagnef, Säter och Borlänge vad gäller brottsbekämpning och brottsförebyggande verksamhet. Det gäller att skapa samarbete och utveckling. 

Brottslighet förekommer. Detta är inte en önskvärd situation. 

Inom storstadskommunerna förekommer de flesta brotten. En stor del av brotten anmäls till polisen. Förra året anmäldes exempelvis 6 800 brott i Borlänge. Brotten är av olika typ och förekomst. Viktiga faktorer är: Där det bor många människor är antalet anmälda brott stort. Norra Backa – flest anmälda brott. Brott i Borlänge Centrum är ofta krogrelaterat. Många aspekter visar att problematiken är komplex. 

 

Brottslighet kan bekämpas på flera olika sätt. Olika brottstyper bekämpas med skilda metoder.  

Brottsförebyggande åtgärder har som målatt förhindra att brott begås. BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, är en nationell resurs. BRÅ står för det nationella stödet till och samordningen av det brottsförebyggande arbete i Sverige (se: https://www.bra.se/). 

Här i Borlänge finns ett lokalt Brottsförebyggande Råd med uppdraget att minska brottsligheten och att öka tryggheten i samhället. 

 

I Borlänge har ett medborgarlöfte upprättats mellan kommunledningen och polisledningen. 

Som en del av Polisens och Borlänge kommuns medborgarlöfte jobbar Anna Ståll och Marie Edlund heltid som områdespoliser i stadsdelarna Bullermyren, Jakobsgårdarna och Tjärna Ängar. De skall synas – ett sätt är att göra trygghetsvandringar i stadsdelarnas utemiljöer. 

 

Projektet ”Människan bakom uniformen”, akronymen MBU. 

Brandmän i Göteborg utsattes för stenkastning vid utryckning. Detta oacceptabla beteende måste motverkas. En ny metod konstrueras. Det skall synas att blåljuspersonal i uniform är människor med uppgift att hjälpa. Målsättningen är att komma närmare medborgaren. I arbetet skall förekomsten av eventuella parallella rättssystem beaktas. I vissa kulturer förekommer en misstro mot polisväsendet. Alltför många människor från vissa andra länder har erfarenhet av att uniformerade personer har ett repressivt uppdrag från statsledningen.

 

MBU-projektet i Borlänge riktar sig till ungdom mellan 16 och 19 år. De utvalda får inte vara aktivt kriminella, brottsaktiva. Det kan emellertid vara personer som ”ligger nära” att bli kriminella. De utvalda ungdomarna får under flera tillfällen följa vardagsarbetet hos Polisen, Räddningstjänsten och Ambulanssjukvården. Den ordinarie personalen får då också träffa dessa ungdomar. Syftet är att nå en samsyn på blåljusarbetets nytta och nödvändighet. Gemensamma erfarenheter kan resultera i ett gemensamt språk och gemensamma värderingar. MBU-projektet innefattar skiftande ”övningsuppgifter”, exempelvis olika rollspel kring blåljuspersonalens arbetsuppgifter. De som genomgått MBU-projektets kurspaket blir ambassadörer för projektets idévärld. En ungdomscoach stöttar dessa ambassadörer. 

 

Vad mer kan göras?

”Grannsamverkan” är en metod för boende i ett område att i samverkan hindra brott. Försvåra för brottslingen att begå brott! Larm kan vara till viss hjälp. Säkerhetsdörrar till bostaden. Fönsterlås. Var uppmärksam. Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden (se vidare: http://samverkanmotbrott.se/detta-ar-grannsamverkan/). Ja, mycket kan och bör göras. 

 

Tack Erik Gatu för en intressant och givande presentation av ett viktigt problemområde och arbetet med att lösa problemen! 

 

Veckobrevskrivare

Ramon Wåhlin