2018-02-23 Morgan Norman om ikonmålning

fredag 23 februari 2018

Lars Lyrvall





Morgan Norman visade några av hans fantastiska verk; detta är inga tavlor men detta är ikoner, en stor skillnad förklarade Morgan.

Ikonmåleri 

Ikon är grekiska och betyder bild. Ikonmåleri har sina rötter i kristet måleri från 300-talet. De äldsta bevarade Ikonerna kommer från 500-talet och har hittats i ett kloster i öknen. Att måla en Ikon kan ses som en gudstjänst genom hantverk. Man börjar ofta med en bön eller med att tända ett ljus.

Morgan Norman bor i Falun och har ett förflutet som diakon innan han började måla ikoner för 20 år sedan. Hans släktrötter finns i Ryssland och den grekisk-ortodoxa religionen.

Tekniskt sett målas ikonen på en träplatta, förstärkt på baksidan med ribbor, och försedd med en pålimmad duk. Denna bestryks med många lager lim och krita med mellanliggande slipning. Huvudlinjerna till målningen förs över från en pappersförlaga. I olika lager läggs färgen på. I regel används äggtempera.
Mörka färgerna läggs på först och sedan går man mot allt ljusare. Bladguld använts i vissa partier. Ytterst kommer ett lager av bivax eller lack. 

Det finns en tydlig symbolik i de färger som används.

De vanligaste motiven är Kristus och Jungfru Maria men även helgon, martyrer och profeter m.fl. förekommer. 

Morgan Norman berättade att det finns 25-30 professionella ikonmålare i Sverige. Det tar mellan 25 och 45 timmar att måla en ikon och att priset ligger mellan 2.500 och 4.500 kronor.

Ikoner hör av tradition till den Ortodoxa kyrkan men letar sig allt mer till de Romersk katolska och Protestantiska kyrkorna. Morgan är själv representerad bl.a. i Falu Kristina kyrka och Göteborgs domkyrka.

Vi tackar Morgan Norman för mycket intressant program om ett udda ämne 

Veckobrevskrivare
Lars Lyrvall