2018-02-16 Bosse Liljegren om Swish o BankID

fredag 16 februari 2018

Arne Carlsson



Bo Liljegren, VD Leksands Sparbank berättade om säkerheten kring SWISH och BankID; ett viktigt och aktuellt ämne !

Bo presenterade sig som en skåning, med tidigare erfarenheter av arbete i storbank runt om i världen, som nu kommit upp sig och landat i Leksand.

Han berättade att banker inte rånas i dag p.g.a. säkerheten, och att de inte hanterar pengar. Därför har också bedrägeribrotten mot privatpersoner ökat lavinartat. Under 2017 rapporterades 200 000 bedrägerier, och då alltid via ID-kapning.
Säkerheten beror alltid på de enskilda personerna och deras hantering av sin IT-säkerhet.
DE AV BANKEN TILLHANDAHÅLLNA SÄKERHETS-LÖSNINGARNA ÄR SÄKRA.

Bank-ID är en elektronisk legitimationshandling som fungerar motbanker och myndigheter. Här tipsar oss Bo att aktivera Push-notiser för vårt eget bank-id. Då får man direkt information från banken då inloggning på kontot sker, och man skulle hinna spärra kontot innan det töms. Utökat bank-ID ger å andra sidan en oärlig person, tillgång till hela ens ekonomi om hen t.ex. skulle komma över en glömd mobiltelefon, som inte är lösenordskyddad och har alla koder uppskrivna i sig.

Swish är en betaltjänst via mobilen som kräver bank-ID som inloggning. Pengarna skickas till ett bankkonto som är kopplat till ägarens mobilnummer. Där sker överföringen direkt. De vanligaste sätten att bli utsatt för bedragare är genom att dessa utger sig för att komma från din bank och behöver dina inloggningsuppgifter för att stoppa ett pågående bedrägeriförsök.

Klicka aldrig på ett meddelande, som du fått från banken för att den vägen logga in.  Det är med stor sannolikhet ett s.k. Phishingprogram, där man försöker att komma in i din dator/telefon. Alla känner ju till bedragarna som uppger sig ringa från Microsoft och det är samma sak LÄGG BARA PÅ telefonluren. Exponera dig så lite som möjligt. Skydda känslig information.

Kasta inte kontoinformation eller gamla kontokort i soporna.

Behandla dina lösenord som du gör med tandborsten, m.a.o byt ofta och låna inte ut. Använd INTE samma lösenord i åratal, och när du byter använd då både SToRa @oCh små TeCkEN.. 

Tack Bo för en välbehövlig säkerhetsgenomgång. 

Veckobrevskrivare
Arne Carlsson