Lunchmöte med föredrag om Dalateatern

fredag 19 april 2024 12:00-13:00, House of Blues, Borganäsvägen 28, 78433 Borlänge, Sverige
Talare:

Mats Höjer


Organisatörer:
  • Jan Dirk Kooistra

Dalateatern

Som gammal estradör intog Mats Höjer scenen med att deklamera Stig Dagermans kända ” Jorden kan du inte göra om ..”
Han berättade sedan att Dalateatern startade 1975 och är en av landets 23 länsteatrar. Man är till formen en stiftelse med Region Dalarna som huvudman och huvudsaklig finansiär tillsammans med Statens Kulturråd. Den egna finansieringen är 14 %.

Vid teatern i Falun finns en rad yrken representerade .Teaterdirektör, skådespelare, producent, marknadsförarare, snickare, maskör, scenmästre, ljudteckniker, kostymmästare och vaktmästare var några som nämndes. Varje termin sätter man upp två egna föreställningar, en för vuxna och en för barn och spelar på scenen i Falun och åker ut på turne. Just nu är man på finalen med ” I ett hus vid vägens slut” .

Dansföreställningar och gästspelande teaterföreställningar hyrs in utifrån. Just nu planeraras en för Borlängeborna speciellt intressant föreställning ”STÅL”, som kommer att ha premiär 5 oktober. Den handlar om mor och dotter som flyttar ner till Borlänge från Kiruna 1990 och om vad som hände runt dem i familj, arbete , bygd och samhälle vid den tiden.

Under två veckor kommer ”STÅL” att spelas på Maximteatern. En spontan reaktion hos de närvarande var – då går vi med Rotary på teatern.
Slutligen flaggade Mats Höjer för en annan föreställning , om Allan Edvall. Den kommer att spelas bl.a. på Forum i Kvarnsveden i november och drar säkert en stor publik.

Veckobrevskrivare, Lars Lyrvall