Intervju med Benny Astor

(fredag 18 november 2022 12:00 - 13:00) , House of Blues, Borganäsvägen 28, 78433 Borlänge, Sweden
Talare:

Börje Hagström och Benny Astor

Intervju med Benny Astor av Börje Hagström  

Dagens föredragshållare är Benny Astor, känd Borlängeprofil som krögare, musiker,estradör och som varit engagerad under 30 år i Borlänges nöjesliv. Då den ordinarie föredragshållaren fått förhinder åtog sig Börje att intervjua Benny.  

Börje: Arbetar du efter några speciella principer? 

Benny: Jag vill skapa en hemkänsla i allt det jag gör. För en tid sedan var en amerikanska här och uppträdde. Hon gillade stället och sa att det var som att sjunga på en nattklubb i New York. Det är den speciella stämning och atmosfär som vilar över House of Blues. 

Benny har skapat en speciell och intim känsla som att man skall känna sig som hemma. 

En av lyssnarna poängterade betydelsen av att just skapa en atmosfär är så viktigt. Vad folk säger och gör, det glömmer man. Men en atmosfär glömmer man inte. Det skall kännas lika bra om det är 25 personer här eller 150. 

Ytterligare en sak som skall harmoniera med stämningen här är att vi inte har en uniform. Vår personal skall kännas som hemma. De bär sina egna kläder och de slipper ha profilskjorta som är för stor eller för trång.  

Börje: Hur har du kunnat engagera både en kock och kökspersonal ? 

Benny: När jag öppnade för ett år sedan, hörde intresserade av sigoch några av dem blev kvar. Sedan betalar jag bra, bättre än några andra. Det får till följd att de stannar. 

Börje: Hur går affärerna ? 

Benny: Det var tufft under pandemin, men vi anpassade oss. Nu i höst under de sista månaderna, när elpriserna stiger och kriget i Ukraina härjar för fullt, har det påverkat oss. Folk stannar hemma. Ibland kan det bero på att Borlänge har ett oförtjänt dåligt rykte. Själv har jag inte under mina 30 år i branschen aldrig blivit antastad, däremot har jag väl ingripit någon gång. 

Börje: Hur ser verksamheten ut ? 

Benny: Vi försöker ha så varierad programverksamhet att alla kategorier av människor skall hitta hit. På måndagar har vi Jazzklubben med sina 100-tals medlemmar som jazzar här. På fredagar har vi olika band och på lördagar har vi lite lättare underhållning som man kan dansa till. 

När det gäller personalen så vill jag att de skall titta upp och säga HEJ till våra gäster. Sedan får de aldrig bli kränkta om någon kastar ur sig ett obetänkt ord. Låt det falla. Vi måste alltid tänka att kunden har rätt hur fel den har. Och vem kan motstå ett leende ?  

Börje: Vad sysslade du med innan du blev krögare ? 

Benny: Som för många i Borlänge så var idrotten viktig, särskilt fotbollen. Jag var med i Brages utvecklingslag och så kom det en gubbe som var 36 år, Rolf Zetterlund, en atlet. Minns en gång på träningen, jag mötte Roffe i ett två-pass-spel. Så slog jag en tunnel på honom.. Det sa bara PANG så låg jag på marken och Roffe över mig ” Gör aldrig om det där ! ” Det var ju en fantastisk tid för Brage och för Borlänge. Rolf fick ta hand om ett gäng artonåringar som Thomas Nilsson, Serik Johansson, Roger Hansson och Bernt Ljung. Det finns ju många historier om Roffe och grabbarna. Bernt Ljung berättade en gång att de skulle spela mot Elfsborg. Bernt gick på Fornby Folkhögskola och hade fjällvandrat. Han anlände en timme före avspark och stod i kön utanför planen och ville in. Vakterna trodde honom inte. Till slut kom han in. 

Benny slutade i Brage och spelade lite handboll innan musiken tog vid. Det blev ett stort musikaliskt genombrott med Apopokalyps och ”Gunga”. Vi firade nyligen 40-årsjubileum. 135 personer har spelat i bandet och vi gjorde över 3000 spelningar i Sverige och utomlands. 90% känner igen låten ”Gunga”. Jag skrev den på tio minuter och hade min dotter i famnen.  

Börje: Till sist, vilka framtidsplaner har du ? 

Benny: Jag fyller 65 i början på 2023 och jag har inte tänkt att sluta. Det finns massor med ideér som jag skulle vilja förverkliga. Skulle behöva en ny yngre partner att samarbeta med som hade lite liknande planer som jag. Det som fattas är framförallt pengar.  

Veckobrevskrivare, Per-Olof Forsström